Yrittäjänaisten rooli palvelutuotannossa on keskeinen

Me Yrittäjänaiset olemme täällä kotikentällä hyvin keskeisessä asemassa. Monet meidän palveluistamme ja kaupoistamme ovat yrittäjänaisvetoisia. Kesävieraamme arvostavat palvelujen monipuolisuutta ja naapurikuntalaiset jopa kadehtivat aktiivista, vireää toimintaamme. Miltä meidän katukuvamme näyttäisi ilman yrittäjänaistemme yrityksiä? Erittäin vireitä naisyrittäjiä löytyy kuntakeskuksemme ulkopuoleltakin, esimerkiksi Hossasta, Näljängästä, Hyrynsalmen keskustasta ja Hakokylästä. Vierailut toistemme yrityksissä ovat meille opettavaisia ja mieluisia. Ihailen tarmoa, jolla kukin yritystään hoitaa. Moni meistä on jättänyt turvallisen vakituisen työsuhteen kaupungissa ja hypännyt vaativaan yrittäjänaisen arkeen ja haasteisiin.

Yrityksissä ja tekemisessämme olemme mukana tunteella, tekniikka on joskus toissijainen juttu. Ja kun tekniikka pettää, silloin rakkaat puolisomme saavat kiitää paikalle ja ihmetellä luovuuttamme. Olen saanut muutaman kerran kuulla kuinka jokin on naisten viritelmä. Osaamme joskus liioitella tunteita, tehdä päivistä pyttipannua. Yrittäjänaisten perheet joutuvat ja saavat tottua itsenäiseen elämään, koti ei aina tuoksu äidin leipomalle tuoreelle pullalle. Illat voivat meillä kulua palavereissa ja esiintymis- ja lauluharjoituksissa. Emme voi laskea työmme määrää, emme saa sunnuntailisiä, tuskin voimme mennä lakkoonkaan. 5-6 viikon pituiset lomat lomaltapaluurahoineen ovat meille täysin vieraita käsitteitä. Onneksi luoja on luonut viikkoon vain 7 päivää, muuten saisimme tehdä jopa 8-päiväisiä viikkoja.

Yrittäjäperheiden lapset tutkitusti selviytyvät hyvin arjestaan ja haasteistaan, he ovat aktiivisia, sairastavat vähän; malli on saatu jo kotoa.

Aktiivisuus on peritty äidinmaidossa. Monen meidän harrastuksiin kuluu monipuolinen liikunta. Yhdistyksemme kannustaa ja tukee jäsenistömme liikuntaa maksamalla osan liikuntapalveluista. Harrastamme myös käsitöitä, tanssia, lukemista, golfia, metsästystä, lemmikkieläimet koirat ja kissat ovat meille tärkeitä perheenjäseniä.

Meillä on ollut ilo ojentaa vauvakukkasia nuorille naisyrittäjäperheille, eli joukossamme on nuoria naisia, tosin monet 50-vuotiskukkaset olemme myös ojentaneet. Jäsenistön keski-ikä on 49 vuotta, nuorin jäsenemme on 24-vuotias ja vanhin 78-vuotias. Rikkautemme ovat myös lastenlapset, jotka saavat jakamattoman huomiomme ja suorastaan kilpailemme siitä, kuka paijaa eniten noita rakkaita pienokaisia. Me, joilla ei vielä ole mummutettavia, ihmettelemme kuinka jalat maassa oleva yrittäjänainen voi noin höperehtiä. Lienevätkö omat lapsemme jääneet vähemmälle huomiolle?

Entä tulevaisuus?

Elämme kaikki hyvin haasteellisia aikoja. Työmme vaati äärimmäistä ponnistelua ja kekseliäisyyttä. Paineet ovat jokaisella kovat. Haasteenamme on pitää alueemme asuttuna, kaipaamme kipeästi palveluja kuluttavaa väestöä; olisivatko turvapaikanhakijat ratkaisu tähän ongelmaan?

Naisporukan ja perheen tuki ovat äärimmäisen tärkeää.

Seija Pyykkönen

Teksti pohjautuu Ylä-Kainuun Yrittäjänaisten syyskuussa 2015 järjestetyssä juhlassa pidettyyn puheeseen.